Η Περιοχή

Πουρνιά Κονίτσης

Σε απόσταση 28 χιλιομέτρων από την Κόνιτσα  συναντάμε την Πουρνιά. Παλιότερα υπήρχαν τρεις συνοικισμοί, της Σταρίτσας, του Σελού, και των Αναργύρων. Το χωριό έλαβε το όνομα από τον πρώτο συνοικισμό, εξαιτίας των σιταροχωριών που απλώνονταν γύρω του. Το 1928 μετονομάστηκε σε Πουρνιά, γιατί θεωρήθηκε ότι η λέξη Σταρίτσιανη ήταν ξενική και κυρίως Σλάβικη. Την ονομασία Πουρνιά τη δανείστηκαν από την ομώνυμη τοποθεσία, δυτικά του χωριού, και σημαίνει τόπος με πολλές κορομηλιές, που στο χωριό τις λένε πουρνιές. Δεν είναι γνωστό πότε θεμελιώθηκε για πρώτη φορά η Πουρνιά. Δεν αμφιβάλλει όμως κανείς ότι είναι γέννημα ενός άλλου χωριού, που ονομαζόταν «Τράπια» (από τη λέξη αστραπός). Αυτό ήταν χτισμένο στη θέση της σημερινής Τράπιας. Οι κάτοικοι πιστεύουν ότι οι σημερινοί Πουρνιώτες είναι απόγονοι του λαού των Αρίων. Η Τράπια υπήρξε από τα μεγαλύτερα χωριά εκείνης της περιόδου, με 300 οικογένειες και 1.200 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνταν με την κτηνοτροφία και το κτίσιμο. Η πανούκλα όμως (14ος – 16ος αιώνας) τους ανάγκασε να μετοικήσουν με αποτέλεσμα το χωριό να ερημώσει. Σήμερα οι κάτοικοι της Πουρνιάς είναι συνταξιούχοι και υλοτόμοι στο δασικό συνεταιρισμό.

Η Πουρνιά Κονίτσης βρίσκεται στα κατάφυτα παρακλάδια του Σμόλικα και σε υψόμετρο 950 μ. Είναι στεφανωμένη από πανύψηλα βουνά με μαύρη Πεύκη, έλατα, οξιές, βελανιδιές, φράξοι, σφενδάμια, καστανιές, καρυδιές, παραποτάμια, ιτιές, και πλατανιά και από τα 1600 μέτρα και πάνω ρόμπολα Επιβλητικά πανύψηλα βουνά, βαθύσκιωτοι λόγγοι, χαράδρες πυκνόφυτες λαγκαδιές, ξέφωτα, λάκκοι με κρυστάλλινα νερά, καθαρός αέρας, προσφέρουν στον επισκέπτη περιηγητή μοναδική αισθητική απόλαυση και αξέχαστη εμπειρία στη φύση. Εξίσου πλούσια είναι και η πανίδα του τόπου με αρκούδες, αγριογούρουνα, αγριόγατους, αλεπούδες, λύκους, λαγούς, κουνάβια, ασβούς, πέρδικες, κοτσύφια και πολλά αλλά ζώα. Η άνοδος στο χωριό σηματοδοτείται από δυο μνημεία, το ένα φυσικού κάλλους και το άλλο εξαίρετης ανθρώπινης δραστηριότητας:η Μαύρη Πέτρα “Μαυρόπετρα” είναι ένας τεράστιος βράχος. Σε μια προεξοχή του δεσπόζει αγιογραφία με τη

μορφή του Παντοκράτορα. Απέναντι ακριβώς βρίσκεται το πέτρινο γεφύρι “1817 ή 1853”,με άνοιγμα τόξου 20 μέτρα ,ύψος 18 και πλάτος 2,80.Καμαρες υπήρχαν αριστερά και δεξιά για να ελαφρώνουν το βάρος και να στηρίζουν καλύτερα το γεφύρι.

Το ξενοδοχείο μας βρίσκεται :
(από Κόνιτσα προς Κοζάνη): Ερχόμενοι από Κόνιτσα προς Κοζάνη στο 18 χμ συναντάτε στο δεξί σας χέρι πινακίδα για Πουριά Αγια Παρασκευή, στρίβετε δεξιά και συνεχίζετε για 4 χμ όπου πάλι στο δεξί σας χέρι βρίσκεται πινακίδα για Πουρνια. Μετά από 3 χμ βρίσκεται στο αριστερό σας χέρι μόλις μπαίνετε στο χωριό το ξενοδοχείο Περιστερω.

 

(από Κοζάνη προς Κόνιτσα): Ερχόμενοι από Πεντάλοφο Κοζάνης προς Κόνιτσα περίπου στο( 125 χμ συναντάτε στο δεξί σας χέρι πινακίδα για Πουρνιά Αγια Παρασκευή, στρίβετε αριστερά και συνεχίζετε για 7 χμ όπου πάλι στο δεξί σας χέρι βρίσκεται πινακίδα για Πουρνια. Μετά από 3 χμ βρίσκεται στο αριστερό σας χέρι μόλις μπαίνετε στο χωριό το ξενοδοχείο Περιστέρω.